Hepon blogi

Talouden tuuliviiri kääntyy

Suomen luottoluokitus on ollut viikkojen ja kuukausien ajan jännityksen aiheena. Sen varjolla tehdään eläkeratkaisuja tai leikataan lapsilisiä.

Tärkeänä pidetään, että Suomi saa edelleen kolme A –kirjainta. Yksi näistä luottoluokittajista on Standard&Poor´s.

Se julkaisi juuri paljon mielenkiintoisemman tiedon kuin Suomen luottoluokitus. Luottoluokittaja on asettunut sille kannalle, että suuret tuloerot hidastavat talouskasvua. Samaa mieltä on kansainvälinen valuuttarahasto IMF.

Asiaan on tietysti tarttunut myös talousnobelin saanut professori Paul Krugman. Hän taas on Amerikan talousajattelijoiden joukossa totuuden torvi, joka yleensä uskaltaa olla eri mieltä muiden kanssa.

Mekin olemme tottuneet siihen, että talousasiantuntijat ovat aina samaa mieltä. On vallankumouksen verrattava asia, jos jonkun talousennuste poikkeaa enemmän kuin 0,1 prosenttia muista.

Suomessakin on vähennetty rikkaiden veroja ja lisätty köyhien taakkaa. Tätä on perusteltu sillä, että vähitellen rikkaus valuu alaspäin keskiluokkaan ja siitä myös köyhille.

Tämä on osoittautunut myös Amerikassa huuhaa –teoriaksi. Tai sanotaan, että voi toimia teoriassa, mutta ei käytännössä. Eriarvoisuus on jo niin suurta, että vahingoittaa talouskasvua merkittävästi.

Talousviisas Krugman julistaa, että nyt tarvitaan enemmän tasa-arvoa myös taloudessa. Menestystarinoita syntyy vähemmän, jos lapsi syrjäytyy jo Kelan maksamissa rattaissa.

Suomessa rikkain prosentti suomalaisista omistaa 12 varallisuudesta. Amerikassa prosentti omistaa 37 prosenttia.

Mutta olisiko nyt talousajattelun tuuliviiri kääntymässä? Ja ehtiikö tämä vaikuttaa vaikkapa ensi kevään hallitusneuvotteluihin? Tässäpä jännittämistä tulevaksi talveksi.

Hepo Korhonen