Hepon blogi

Puuhevosen sähköistäminen

Nyt on muotia puhua leikkauksista. Kunnissa ja valtiolla olisi saatava mittavia säästöjä aikaiseksi.

Kunnissa suuret rahat kuluvat aivan oikein koulutukseen ja sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Niistä leikkaaminen synnyttää aina suuren huudon ja kiistan. Eri juttu on, että varmaan siellä seassa on sellaisiakin toimia, joita voisi tehdä paremmin.

Lukiokoulutuksesta leikataan ensi vuonna 36 miljoonaa euroa ja ammatillisesta peruskoulutuksesta 26 miljoonaa euroa.

Mutta sivulla ollaan ajamassa suurta rahaa nielevää hanketta kuntiin ja ennen muuta kouluihin. Se on ylioppilaskirjoitusten sähköistäminen tai tietokoneistaminen.

Jos koulussa on 100 kokelasta, täytyy kaikille saada tietokone kirjoituksiin. Täytyy vetää 100 jatkojohtoa ja luoda ohjelmat, joita hakkerit eivät murra. Viimeksi mainittu ei tule onnistumaan.

Kyseessä on puuhevosen sähköistäminen. Ei sähköinen puuhevonen laukkaa sen nopeammin eikä hirnu sen kovemmin.

Ylioppilaskirjoitus on keskiaikainen jäänne, jolla ei ole mitään merkitystä jatko-opiskelujen kannalta. Joskus 100 vuotta sitten valkoinen lakki oli kova juttu ja sen kantaja saattoi päästä heti opettajaksi tai kunnan virkaan.

Nykyisiin kouluihin ja yliopistoihin pidetään pääsykokeet tai ainakin todistuksen paino on paljon suurempi kuin ylioppilaskirjoitusten.

Koko mittava ruljanssi voitaisiin hyvin heittää romukoppaan ilman, että mitään muuttuisi. Sen lisäksi yliopistojen ja korkeakoulujen ovet voisi avata niin, että sisään pääsisi pyrkimättä. Näin nuoret eivät tipahtaisi kelkasta, kun opiskelupaikka olisi taattu.

Mutta ennustus on, että poliitikot jatkavat askartelua puuhevosen kanssa.

 

Hepo Korhonen